Co roku letnie miesiące wydają się coraz cieplejsze. Czy to za sprawą globalnego ocieplenia, czy też zwykłych zmian klimatycznych, które dzieją się na naszych oczach, latem doświadczamy upałów. Wolimy przebywać w ogrodzie, bo to on nieco łagodzi wysokie temperatury. Warto zatem zorganizować letnią kuchnię wśród zieleni, przygotowywać tam codzienne posiłki, a wówczas wakacyjna atmosfera nie opuści nas przez całe lato.

I choć wielu uzna, że letnia kuchnia ogrodowa to bardzo duży i zbędny wydatek, to nie mają oni racji. Kuchnia letnia w ogrodzie nie musi wcale dużo kosztować, bo większość prac można wykonać we własnym zakresie. To naprawdę wielka wygoda i zarazem przyjemność, gdy człowiek nie musi gotować w pomieszczeniu, w którym temperatura wzrasta o kolejnych kilka lub kilkanaście stopni, a wraz z tym mija ochota na jakiekolwiek posiłki. Sprawdź, jak łatwo sprawić, że letnia kuchnia w ogrodzie pojawi się w ciągu kilku dni.



Przede wszystkim altana


Letnia kuchnia powinna stanąć pod dachem, dlatego altana jest właściwie niezbędna. Jej rozmiar trzeba dostosować do wielkości ogrodu. Oczywiście zawsze podziwiamy wielkie altany zbudowane na planie koła, ale to nie jest konieczne. Jeżeli wykorzysta się jedną czwartą koła lub całkiem niewielki kwadrat, to bez problemu zmieści się tam kuchnia ogrodowa. Warto rozejrzeć się i po prostu kupić gotową altanę, a potem tylko zmontować ją w ogrodzie. Wcześniej należy przygotować podłoże, które powinno być lekko wyniesione ponad poziom gruntu. Tu sprawdzi się zarówno kostka granitowa, jak i płyty gresowe czy nawet tak modne ostatnio tarasowe deski kompozytowe.


Można oczywiście zaprojektować altanę samodzielnie i wykonać ją najlepiej z naturalnych materiałów, bo te idealnie komponują się z ogrodową scenerią. W każdym jednak przypadku baczną uwagę należy zwrócić także na dach, który powinien dobrze chronić kuchnię nie tylko przed słońcem, ale także przed niespodziewanym deszczem.
 


Ogrodowy piec


Najważniejszym elementem kuchni ogrodowej jest piec, który najlepiej umieścić w narożniku. Piec musi być podłączony do komina, a ten z kolei może być jednym z elementów wspierających dach. Jeśli będzie to piec z prawdziwego zdarzenia, wymurowany z cegieł szamotowych i klinkierowych, z żeliwnym blatem, z tradycyjnymi fajerkami, na których będzie można wygodnie gotować, to o niczym więcej marzyć nie można. Mało tego, w altanie będzie można biesiadować nawet wczesną wiosną czy późną jesienią, bo gdy w takim piecu się napali, to będzie on skutecznie ogrzewać najbliższą przestrzeń.
 


Dodatkowe wyposażenie


Po lewej i po prawej stronie pieca warto umieścić blaty, a pod nimi z jednej strony zorganizować miejsce na opał, a po drugiej stronie podręczne szafki na różne kuchenne akcesoria. Ci, którzy nie chcą stawiać pieca, mogą w tym miejscu zainstalować chociażby duży stacjonarny grill gazowy, bo dzięki temu będzie można łatwo i szybko przygotowywać wszelkie potrawy.


Pozostałą przestrzeń w altanie powinny zajmować wygodny stół i krzesła. Na słupach wspierających dach można zainstalować dodatkowe lampy, które wieczorem będą tworzyły idealny nastrój. Ci, którzy zorganizowali letnie kuchnie w swoich ogrodach, już wiedzą, że w okresie letnim życie rodziny zanika w domu, a „kwitnie” w ogrodowej kuchni.