O przydomowym ogródku warzywnym marzy wiele osób, ale nie każdy wie, jak się do tego zabrać. Nawet w niewielkim ogródku, takim który znajduje się do dyspozycji właściciela domku szeregowego, można zorganizować niewielki warzywnik i cieszyć się pysznymi pomidorami, sałatą lub po prostu świeżymi ziołami przez cały rok. Nie trzeba być doświadczonym ogrodnikiem, aby tego dokonać. Sprawdź, co powinieneś zrobić.
Ile miejsca trzeba przeznaczyć na mały warzywnik?
Choć może będzie ci trudno w to uwierzyć, ale na mały ogród warzywny można przeznaczyć nawet 10 m2. Wystarczy zatem poletko o wymiarach 5 x 2 m, ale najlepiej, gdyby miało tak zwaną południową ekspozycję oddaloną od ulicy, a wokół niego nie powinno być drzew i krzewów. Jeśli masz do wyboru umieszczenie ogródka w sąsiedztwie żywopłotu lub ściany domu, zdecydowanie wybierz tę drugą opcję.
Wybierając lokalizację ogródka, trzeba też pomyśleć o podlewaniu. Sprawdź, czy ogródek znajdować się będzie w zasięgu twojego węża ogrodowego, bo jeśli nie, to będziesz mieć kłopoty z podlewaniem.
Jak przygotować glebę?
Miejsce, które zostało wybrane na ogródek warzywny trzeba oczyścić z resztek roślin i kamieni. Teren najlepiej przekopać, bo to najlepszy sposób na rozluźnienie struktury ziemi, a w powstałych przestrzeniach znajdzie się miejsce na wodę i powietrze, które trzeba zapewnić roślinom. Trzeba umożliwić glebie utrzymywanie wody, bo jeśli się to nie stanie, to nawet przy regularnym podlewaniu ziemia po prostu wyschnie. Najłatwiej prawidłową gospodarkę wodną zachowuje gleba zawierająca sporo próchnicy. Na przyszłość można temu zaradzić, przygotowując własny kompost, na początek jednak warto użyźnić glebę gotowymi mieszankami. Przy okazji trzeba zadbać o prawidłowe pH. Odczyn powinien być raczej zasadowy, czyli powinien mieścić się w przedziale 6,5-8 pH. Niższe pH to gleba kwaśna, na której dobrze rosną tylko niektóre rośliny.
Jeśli ogródek ma być niewielki, można go przekopać po prostu szpadlem, a następnie wyrównać choćby grabiami. Jeśli powierzchnia warzywnika ma być nieco większa, warto wykorzystać glebogryzarkę.
Od jakich warzyw zacząć ogródkową przygodę?
Na początek warto zdecydować się na rośliny, których uprawianie jest stosunkowo łatwe. Jeśli odkryjesz w sobie zamiłowanie do choćby tak niewielkiego ogrodnictwa, w kolejnym sezonie można zająć się uprawą warzyw, które wymagają nieco więcej uwagi.
Zacząć warto od rzodkiewek, sałaty, ogórków czy fasolki szparagowej. Trudności nie sprawi też rukola czy dynia. To wszystko można uzupełnić uprawą ulubionych ziół. Świetnie sprawdzi się bazylia, mięta, tymianek, kolendra czy oregano. Trzeba jednak pamiętać, że zioła trzeba wysiać w okresie od marca do maja. Potem można już tylko stosować gotowe sadzonki, ale i tak należy to zrobić najpóźniej w czerwcu.
Kalendarz wysiewu innych roślin ogrodowych przedstawia się następująco. Najszybciej, bo już w marcu trzeba zasiać cebulę, kapustę i seler. Początek kwietnia to pora na warzywa takie jak marchewka, pietruszka pomidory czy rzodkiewka. W tym samym miesiącu trzeba też wysiać zieloną sałatę. Z kolei pod koniec kwietnia wysiewamy buraki i brokuły. Najpóźniej, bo dopiero w maju można zacząć uprawiać cukinie, ogórki i dynię.
Uprawa warzyw i kwiatów w przydomowym ogródku może przynieść sporo satysfakcji, ale jest także znakomitą forma relaksu, którego na co dzień tak nam wszystkim brakuje.